Kompostiranje je jeftin i prirodan proces koji pretvara kuhinjski i vrtni (zeleni) otpad u vrijednu sirovinu bogatu hranjivim tvarima za svaki vrt.

Kompost je izuzetno hranjiv proizvod za vrt koji je jednostavno napraviti i upotrebljavati. Sastoji se od svega što biljkama treba, uključujući dušik, fosfor i kalij te pomaže u zaštiti tla koja su jako kisela ili lužnata. Za kompostiranje nije potreban veliki prostor ni ulaganja i svatko može sam napraviti svoj reciklažni kutak. Osim vrtnog zelenila kompostirati možemo i kuhinjski otpad tj. ostatke voća i povrća te ostali biorazgradivi otpad.

ŠTO SVE MOŽEMO STAVITI U KOMPOST?

ONO ŠTO NE BI SMJELO BITI U KOMPOSTERU:

MESO ⎮ KUHANO POVRĆE ⎮ MLIJEČNI PROIZVODI ⎮ PELENE ⎮ BOLESNE BILJKE ⎮ŽIVOTINJSKI IZMET ⎮LIŠĆE ORAHA ⎮BOJANO ILI LAKIRANO DRVO ⎮BIOOTPAD KOJI JE BIO U DODIRU S NAFTOM, BENZINOM, ULJANIM I ZAŠTITNIM BOJAMA

Za kompostiranje je bitno pronaći pravo mjesto za spremnik. Relativno sunčano mjesto na ravnom tlu je prikladno. Također, bitno je da sav materijal usitnimo prije stavljanja u komposter. Potrebno je 9-12 mjeseci da kompost bude spreman za upotrebu, a tijekom tog perioda poželjno je dodavati nove zeleno-smeđe sastojke. Kompost je spreman za upotrebu nakon što se pretvori u taman i mrvljiv materijal svježeg i zemljanog mirisa, nalik na gusto i vlažno tlo. Ukoliko kompost izgleda grudičasto i sadrži grančice i komadiće ljuski jaja – to je u redu. Može se upotrijebiti kako bi obogatio gredice vrta i povrtnjaka, posude s biljem ili nahranio travnjak.

Ciljevi Poreča u gospodarenju otpadom do 2022.

Smanjenje ukupne količine proizvedenog otpada za 5%

Na odlagalištima odložiti manje od 25% proizvedenog komunalnog otpada.

Odvojeno prikupiti 40% proizvedenog biootpada, koji je sastavni dio komunalnog otpada.

Ovojeno prikupiti 60% proizvedenog komunalnog otpada ( prvenstveno papir, staklo, plastika, metal, biootpad i dr. )